dimecres, 18 de setembre del 2019

UNBELIEVABLE I EL SEU PRINCIPI

Avui parlaré d'una de les novetats de Netflix d'aquest mes. Es tracta de Unbelievable, una sèrie basada en fets reals que tracta sobre el fet que les dones víctimes d'una violació hagin de demostrar el crim que s'ha comès.

Es va estrenar oficialment el 13 de setembre i la critica l'ha aplaudir a la vegada que ha advertit de la duresa dels temes que tracta.


ATENCIÓ! AQUEST POST CONTÉ SPOILERS. SI NO HAS VIST EL PRIMER CAPÍTOL DE UNBELIEVABLE COMPTE AMB EL QUE LLEGEIXES. TOTS ELS ALTRES PODEU CONTINUAR.

La sèrie aconsegueix tocar temes extraordinàriament incòmodes d'una manera impactant. El principal tema del primer capítol i suposo que ho seguirà sent al llarg de tota la temporada, és la credibilitat que tenen les víctimes de violació.

Potser dir que la creadora aconsegueix que et posis en la posició de la víctima és molt dir, però si que en el primer capítol veiem perfectament pel patiment que passen les noies com la Marie Adler que han d'explicar repetidament com ha estat el fet. Qualsevol espectador a partir de la tercera vegada que la interroguen no pot evitar pensar: Una altra vegada? Deixeu a la noia tranquil·la!


Així doncs la jove després de haver estat violada a la seva pròpia casa ha de passar per un seguit d'interrogatoris, i es d'esperar que això sigui ho pitjor, però no és el cas. La policia analitza al mínim detall totes i cadascuna de les declaracions fetes en un dels moments més traumàtics de la seva vida i resulta que no coincideixen.

La conclusió a la que arriba el cos de policia, format (com no) tot per homes, és que la víctima menteix. Així doncs des de la posició d'espectador passes a ser testimoni de les conseqüències d'un sistema fallit. Amb la mateixa velocitat que es decideix que la víctima  menteix, aquesta passa a ser "culpable" per falsa acusació.


El primer que m'ha cridat l'atenció d'aquesta sèrie és la traducció del seu títol al castellà. El seu títol original és "Unbelievable" que es podria traduir per una cosa així com increïble, inconcebible, inimaginable... Però en canvi han decidit posar per títol "Creedme". No sé quin títol és més apropiat per la sèrie però en ambdós casos descriu prou bé el que es vol explicar. És inimaginable com la víctima d'una violació ha de suplicar que la creguin.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada