dijous, 28 d’abril del 2022

YOU CAN'T ALWAYS GET WHAT YOU WANT

Els posts sobre música són sempre molt aplaudits en aquest blog i ara feia temps que no en penjava cap. Avui us vinc a parlar de la cançó You Can't always get what you want, és a dir que avui tornem a l'hospital Princeton Plainsboro.

Aquest és un tema dels Rolling Stones que ja s'ha convertit en un dels himnes de la banda. Al llarg dels gairebé 60 anys que fa que el grup s'arrossega pels escenaris de tot el món la cançó ha estat un imprescindible del set list de les satàniques majestats. És un tema que tant pel seu crescendo musical com pel missatge que dóna ha estat molt recurrent en diverses ocasions. Pertany a Let it bleed, un àlbum amb unes lletres plenes de fatalitats, morts i destruccions. 


El 1969 comença bé amb el grup de rock britànic preparant el que hauria de ser el seu vuitè àlbum d'estudi. Però tot es va començar a tòrcer el mes de juliol quan Brian Jones, qui fou un dels fundadors de la banda va aparèixer mort al fons de la piscina de casa seva. Setmanes més tard, la xicota de Mick Jagger va patir una sobre dosi. La temporada va acabar amb un tret accidental a la mà del vocalista que el va tenir uns quants mesos fent rehabilitació. I en mig d'aquest escenari tràgic el desembre d'aquell any la banda treu un disc on la cançó que ens ocupa es presenta com una al·legoria a la eterna insatisfacció en la cerca de la felicitat i es que no sempre es pot aconseguir el que es vol.

Aquest himne dels 70 és una composició de més de 7 minuts que s'emmarca en la desil·lusió del somni hippie amb la Guerra de Vietnam de fons. En els seus versos recull alguns dels grans tòpics dels 60: amor, drogues i política. I els aborda des de la perspectiva de la insatisfacció a partir d'una estructura que es repeteix en cadascun dels seus versos. Unes primeres frases optimistes que en les següents línies es converteixen en desil·lusió i que acaben tancant una tornada dominada pel pragmatisme i la resignació.


Malgrat aquestes tràgiques circumstàncies que van envoltar el disc, Let it bleed va ser un disc molt ben rebut per la critica i You can't always get what you want va alçar-se com una de les seves cançons més destacades i ha esdevingut un imprescindible del repertori dels Stones. Aquesta manera d'entendre la vida que presenta a la seva lletra ha estat adoptada gairebé com una filosofia de viure per algunes de les persones que l'han escoltada. Aquest és el cas de l'escriptor i guionista David Shore que la va incorporar com un element característic d'un dels seus personatges televisius l'odiat i alhora entranyable Doctor House.

Shore és un fanàtic de les novel·les de Sherlock Holmes i va inspirar-se en la figura del detectiu londinenc agafant moltes de les seves característiques i traslladant-les en un altre entorn. El cap del Departament de Diagnòstic Mèdic del Hospital Universitari Princeton-Plainsboro de Nova Jersey es caracteritza per evitar tot tipus de contacte amb els seus pacients, segons ell la raó és que "Everybody lies" (Tothom menteix), però també evita altres tipus de relacions humanes sense donar cap motiu específic. Amb una intel·ligència fora de sèrie i una facilitat per observar i quedar-se amb tots els detalls en Gregory House és dels millors doctors del país i un dels personatges més especials que se'n guarda record de la història de la televisió. 


Al llarg de les vuit temporades que dura la sèrie les semblances entre doctor i detectiu es fan evidents. Ambdós comparteixen una addicció a les drogues, porten bastó, presumeixen de prepotència i comparteixen la seva afició per la música. A banda de ser una de les passions i via d'escapament per al protagonista de la sèrie, la música té un paper clau a House i You can't always get what you want n'és un molt bon exemple. La cançó sona en 4 episodis de diferents temporades, però té un paper destacat en el primer capítol de la sèrie on elevant la figura de Mick Jagger a la de filòsof s'hi fa referència quan en un diàleg amb la Dra Cuddy. En House li diu: As the philosopher Jagger once said, You can't always get what you want.

Frase que ella respon unes escenes més endavant amb un: But as it turns out, if you try sometimes you get what you need.


Avui és un dia per a reviure el seu primer capítol, que va veure la llum el 16 de Novembre del 2004 en mans de la FOX. Allà vam escoltar per primera vegada el famós Everybody lies i el You can’t always get what you want.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada