diumenge, 9 de gener del 2022

SEINFELD 4x11

L'any passat es va afegir al catàleg de Netflix totes les temporades de Seinfeld, la mítica comèdia creada per Larry David i Jerry Seinfeld. Després d'haver publicat una review de la primera, la segona i tercera temporada, avui toca parlar del que per mi és el millor capítol de la quarta temporada.


ATENCIÓ! AQUEST POST CONTÉ SPOILERS. SI NO HAS VIST EL CAPÍTOL "THE CONTEST" DE SEINFELD COMPTE AMB EL QUE LLEGEIXES. TOTS ELS ALTRES PODEU CONTINUAR.

Aquest capítol és una obra mestra de guió. A l'inici del capítol en Jerry, en George, l'Elaine i en Kramer fan un concurs per determinar qui dels quatre pot passar més temps sense masturbar-se. En els quatre minuts inicials tenim el plantejament hilarant del tot el capítol. De fet la primera frase: My mother caught me (Ma mare m'ha pillat), és excel·lent!


Per entendre la genialitat dels guionistes cal situar-se en el 1992, quan era pràcticament impensable dir masturbació en un canal en obert i en hora màxima d'audiència. De fet, quan van presentar el guió a la cadena van rebre una nota dient que en prime time no es podia utilitzar la paraula "masturbació" per por a perdre anunciants. És per això que els personatges utilitzen l'art de l'eufemisme per a no dir "masturbació", ni derivats o sinònims directes en cap moment de l'episodi. De fet un dels genials recursos que utilitzen és "Master of my domain" (amo del meu domini), que encara avui en dia és una referencia pop utilitzada sovint. 

Es tracta d'un fascinant exercici de donar voltes al tema que li va valdre a Larry David l'Emmy a Millor Guió i que el 2009 va assolir el número 1 a la llista de TV Guide dels 100 millors episodis de tots els temps.


L'èxit del capítol rau en que és una demostració del poder "ofensiu" del llenguatge. Ni tan sols el mateix Larry David estava segur que es pogués rodar degut a la temàtica, però l'habilitat per esquivar el llenguatge obscè el converteix en un humor blanc.

Després de tant patir per com respondria el públic, aquest capítol va ser el més vist de la temporada fins aquell moment i només 31 espectadors es van queixar a la NBC malgrat el tema.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada