divendres, 26 de febrer del 2021

RECOMANACIONS DE SÈRIES (Altsasu)

Torna la secció més abandonada d'aquest blog, dos anys després tornen les recomanacions de sèries. En realitat recomanació, en singular. I enlloc de sèrie, minisèrie. Però tant s'hi val. Som-hi!

Avui us parlaré de Altsasu, una minisèrie basca, produida per Baleuko i Sàpiens i coproduida per Euskal Irrati Telebista i Televisió de Catalunya. Què vol dir això? Que la podeu veure gratis al 3alacarta doblada al català. Només consta de quatre capítols de cinquanta minuts i centra la seva història en el cas dels xavals d'Altsasu.


Tothom ha sentit a parlar del cas dels xavals d'Altsasu. És molt conegut, la premsa n'ha fet molt ressò i molts el definirien com un dels majors escàndols de la justícia espanyola dels últims temps. Cadascú que opini el que cregui, coneixent la justícia espanyola hi ha masses casos que podrien tenir el títol del "major escàndol", però el que està clar és que no ha estat un procés judicial qualsevol.

Pels qui no el recordeu, es tracta d'una baralla de bar que va tenir lloc al municipi d'Altsasu, Navarra, entre 8 joves i dos guàrdies civils fora de servei. La sèrie decideix, de forma molt encertada, explicar que va passar abans de la baralla i després de la baralla. El director de la minisèrie opta per suprimir d'escena de l'incident sobre els que gira tot i centrar-se en la resta del relat. I es que ho important aquí no és la baralla en si, sinó com es va portar tot el procediment judicial i quines van ser les conseqüències d'aquest. Com vuit joves van ser processats i empresonats, acusats d'un delicte de terrorisme en un procés judicial molt parcial.



La recomano a tothom que li interessi saber-ne més del cas judicial, de com d'absurda i desproporcionada va arribar a ser la petició fiscal i com això va afectar evidentment als 8 xavals i a les seves famílies, però també com va canviar a tot un poble.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada